OPA schrikt van Plan Overstad

We moesten onze ogen even uitwrijven. Zagen wij dit goed of was het toch een boze droom?

We hebben het dan over het plan Ringerskwartier op Overstad van de Alkmaarse stadsregering. Drie enorme kolossen, waarvan eentje 50 meter hoog, dicht op elkaar, die er samen uitzien als een ondoordringbare muur. OPA vindt sowieso dat je op Overstad niet hoger moet bouwen dan de Grote Kerk (35m), maar de gemeenteraad heeft in meerderheid helaas al ingestemd met 50 meter. Dat getuigt van weinig respect voor ons grootste monument. Een ‘dikke vinger’ naar de Grote Kerk, zou je kunnen zeggen.

Erger nog wordt het als je het plan even goed bekijkt. Wat zien we?

Parkeren boven de grond
In dit gebied moet er bij alle plannen die ondernemers toe nu toe hebben ingediend onder de grond geparkeerd worden. Maar in dit plan staan de woongebouwen bovenop een parkeergarage. De eerste vier bouwlagen vormen een plint, voor winkels enzo, en daar bovenop drie lagen parkeren. En dan pas woningen... ! Dat is in strijd met alle voorgaande plannen en visies: daar wordt alleen gerept van een bovengrondse garage voor collectief gebruik op het terrein van Parcade. Hier wordt dus met twee maten gemeten. En de menselijke maat voor wonen volkomen uit het oog verloren.

Het wordt dus sowieso erg lelijk, zeker aan de kant van de Noorderstraat. Dat er een ‘groene uitstraling’ komt is ook een lachtertje, een beetje klimop kan die lelijkheid echt niet verdrijven. Het argument dat het anders niet betaalbaar zou zijn is nonsens, bij zo’n groot project kun je best onder de grond parkeren, dan blijft er nog genoeg te verdienen. Hoe kan een links college hier in hemelsnaam mee instemmen!

Dwaalgebied
Tussen de torens komt er een ‘dwaalgebied’, een mooi woord voor dat je daar veilig en gezellig kunt slenteren en leuke dingen tegenkomt. Als je daar tenminste niet steeds opzij moet springen voor vrachtverkeer, want de route voor laden en lossen staat op dezelfde plek ingetekend. Verder stemt dit ‘dwaalgebied’ ons zeer droevig: een paar smalle steegjes tussen enorme gebouwen, waar niks wil groeien: een beproefd recept voor ‘broedplaatsen’ van overlast, zwerfvuil en (drugs)criminaliteit. Daar ga je echt niet voor je plezier lopen.

Doorgang Ringersgebouw
Ook de door bijna iedereen gewenste doorgang bij het Ringersgebouw staat op losse schroeven, er staat een smalle doorgang langs de achterkant van de parkeergarages, amper 7 meter hebben we ons laten vertellen. Uit alle participatie is naar voren gekomen dat die doorgang bij het Ringersgebouw en mooist en het beste is. Waarom is dit aan de kant geschoven?

Schaduw en wind
Ondanks alle mooie plaatjes, zal de Noorderstraat het grootste deel van de dag in diepe schaduw liggen en ook het achterliggende winkelgebied aan de noordkant gaat een stuk somberder worden. Dit plan zal, als het doorgaat, nog decennialang een schaduw over Overstad werpen, letterlijk en figuurlijk. En de wind krijgt vrij spel tussen al die torens.

Menselijke maat
Wat dan wel? Dat we woningen moeten bouwen beseffen wij van OPA heel goed. En dat je in dit gebied geen huis met een tuintje kunt verwachten ook. Maar dan niet op deze manier.

OPA bepleit de menselijke maat en oog voor kwaliteit
Dus: parkeren onder de grond en slanke torentjes daarop, zoals beloofd en zoals is afgesproken in de door de gemeenteraad vastgestelde visie. Daar staat letterlijk op blz. 11: ‘Het is een gebied met een menselijke maat, beschutting en stedelijk groen’.

Als je je daar aan houdt heb je vanzelf meer ruimte voor groen en veilig ‘dwalen’. Geen lelijke ‘Oostblokbouw’, met een onveilige en onprettige uitstraling, waar mensen opgehokt moeten leven. En ja, met 30-35 meter kom je een heel eind, als de auto’s onder de grond staan...

Kortom, OPA zal zich stevig verzetten tegen dit plan. Wij hopen op steun van vele kanten, want het gaat wel om de toekomst van een belangrijk stuk van Alkmaar, waar we allemaal wat over te zeggen hebben.

 

Bekijk alle stukken via: https://alkmaar.raadsinformatie.nl/modules/1/ingekomen%20stukken/625140