coalitie zonder meerderheid

Na de breuk tussen de coalitiepartijen van de gemeente Alkmaar was de Onafhankelijke Partij Alkmaar bereid om verantwoordelijkheid te nemen voor het oplossen van deze politieke situatie. OPA wilde wel tot aan de verkiezingen in maart met 1 wethouder deelnemen aan het college, mits ook op een aantal inhoudelijke punten het verschil kan worden gemaakt. OPA wilde komen tot een coalitie gebaseerd op een democratische meerderheid. Bij verantwoordelijkheid hoort immers dat je ook zelf de handen uit de mouwen steekt en zichtbaar aanwezig bent in een college.

VVD, CDA en D66 hebben voorkeur voor een gedoogconstructie, met een kerncoalitie van deze drie partijen, waarbij eventueel nog een wethouder van buitenaf wordt benoemd. Voor de Onafhankelijke Partij Alkmaar is zo’n gedoogconstructie geen duidelijke en wenselijke oplossing: het is een vorm met ‘een kilo verantwoordelijkheid en een onsje zeggenschap’. OPA is niet toegekomen aan het spreken over inhoud.

De Onafhankelijke Partij Alkmaar constateert dat de gesprekken in goede sfeer hebben plaatsgevonden en gaat verder met het actief voeren van constructieve oppositie.

Houdt lokale politiek onafhankelijk

OPA staat voor de inbreng van burgers. Inwoners weten immers beter wat er speelt dan ambtenaren en bestuurders achter hun bureau. Volg de Onafhankelijke Partij op onze social media kanalen, schrijf u in op onze nieuwsbrief of neem direct contact op met onze raadsleden.