Tot hier en niet verder.
OPA: Als gezinnen met jonge kinderen zich niet meer veilig voelen in hun eigen straat, dan moet je als gemeente een grens durven trekken.
De raadsinformatiebrief van 18 juli 2025 bevat een reeks tijdelijke maatregelen die het college heeft getroffen om de overlast op het Bolwerk en in de Spoorbuurt te beteugelen. Dat klinkt daadkrachtig, maar wie met bewoners spreekt hoort een ander verhaal: angst, wantrouwen en groeiende frustratie over een overheid die volgens velen vooral faciliteert in plaats van ingrijpt.
Op 24 juli vond op het stadhuis een bewonersavond plaats, waar inwoners in gesprek konden gaan met zorgaanbieders, politie, handhaving en ambtenaren. De grote opkomst bevestigt wat velen al langer weten: dit probleem leeft diep onder bewoners, die hun zorgen willen delen én resultaat verwachten. In het kader van onze volksvertegenwoordigende taak stellen wij daarom deze vragen, die breed leven onder Alkmaarders. De fractie van de Onafhankelijke Partij Alkmaar pleit voor een totaal alcoholverbod op de betreffende locaties. Wij zien dat dit op de Noorderkade eerder succesvol is gebleken en vinden dat er nu opnieuw duidelijkheid en daadkracht nodig zijn.
Burgers die in de openbare ruimte hun behoefte doen, riskeren een bekeuring. Maar wie langdurig overlast veroorzaakt, wordt beloond met een chemisch toilet. Dat voelt voor veel inwoners als de omgekeerde wereld. Zeker wanneer gezinnen met jonge kinderen zich niet meer veilig voelen in hun eigen straat. Als gemeente moeten we dan de grens durven trekken.
We horen bovendien dat de overlastgevers lak hebben aan de geplaatste camera’s. Op het moment dat overlast wordt geconstateerd, duurt het vaak te lang voordat daadwerkelijk wordt opgetreden – of is er simpelweg geen capaciteit. Er dient een keiharde rode streep getrokken te worden. Tot hier en niet verder. Een keiharde aanpak. Daar moet het college voor durven kiezen.
Wij stellen u daarom op grond van artikel 42 van het Reglement van Orde de volgende vragen:
1. Wanneer gaat de gemeente de overlastondervindende burger écht centraal stellen in het beleid, in plaats van primair te denken vanuit de positie van de overlastgevers?
2. De fractie van de Onafhankelijke Partij Alkmaar is voorstander van een totaal alcoholverbod op de locaties waar structurele overlast plaatsvindt, zoals het Bolwerk, de Spoorbuurt en rondom dnoDoen. Is het college het hiermee eens? Zo ja, wanneer wordt dit ingevoerd? Zo nee, waarom niet?
3. Is het college zich ervan bewust dat maatregelen zoals het plaatsen van een chemisch toilet door bewoners worden ervaren als een vorm van institutionele acceptatie van overlast?
4. Welke concrete eisen stelt de gemeente aan zorgorganisaties zoals dnoDoen om hun verantwoordelijkheid te nemen bij het voorkomen van overlast door cliënten? Wat zijn de consequenties als die verantwoordelijkheid onvoldoende wordt genomen?
5. Kunt u garanderen dat tijdelijke maatregelen, zoals cameratoezicht en extra inzet van handhaving, niet leiden tot een structurele normalisering van ongewenst gedrag op openbare plekken? Zo ja, hoe dan?
6. Er bereiken ons signalen dat er dealers actief zijn in de nabijheid van plekken waar overlastgevers samenkomen. Is het college hiervan op de hoogte en wordt er actief op deze signalen gehandhaafd? Zo nee, waarom niet en zo ja, met welke middelen en resultaten?
7. Er bereiken ons signalen dat overlastgevers lak hebben aan de geplaatste camera’s en dat optreden bij gesignaleerde overlast te traag of zelfs uitblijft vanwege beperkte capaciteit. Erkent het college dit beeld en welke concrete verbetermaatregelen worden overwogen om snel en doeltreffend op overlast te reageren?
Wij verzoeken u deze vragen zo spoedig mogelijk schriftelijk te beantwoorden, mede met het oog op de oplopende maatschappelijke onrust en het belang van duidelijkheid richting bewoners.
Met vriendelijke groet,
Gino Zucotti
Onafhankelijke Partij Alkmaar