OP DE KOFFIE BIJ..
Marrigje Rikken van Stedelijk Museum Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar is landelijk gerenommeerd door de hoogstaande tentoonstellingen maar niet iedereen weet dat deze instelling ook de functie van de Alkmaarse cultuurhistorische schatkamer bekleed. De geschiedenis en collectie van onze gemeente wordt hier beheerd, waarvan helaas slechts een klein deel te zien is op zaal.
Kersverse directeur Marrigje Rikken is pas 9 dagen in functie als opvolgster van Patrick van Mill en heeft veel zin in deze nieuwe uitdaging. Marrigje heeft na haar kunsthistorische opleiding bij verschillende culturele instellingen gewerkt zoals het Rijksmuseum en het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag. De afgelopen jaren was zij werkzaam in het Frans Hals Museum in Haarlem, waar ze ook woont met haar man en twee dochters (en twee Siamese katten). Ze heeft vele tentoonstellingen van het Stedelijk Museum gezien en heeft de afgelopen jaren samengewerkt met het team voor de Heemskerck tentoonstelling. Dat maakt dat de overstap voor haar als een warm bad voelt.
Volle Bak!
De spectaculaire bezoekersgroei van de afgelopen jaren is meteen merkbaar voor Henk en Ruud bij het betreden van de foyer als ze zich een weg banen door een schoolklas bij binnenkomst in de foyer. In 2023 ontving het museum meer dan 5500 leerlingen op een totaal van een recordaantal van ruim 82.000 bezoekers. De meeste leerlingen komen uit de gemeenten of regio en een bezoek draagt bij aan hun vorming. Ook bezoekers van verder weg weten het museum steeds beter te vinden.
Marrigje vertelt: ‘Het Museum trekt inderdaad in toenemende mate meer bezoekers uit de regio maar ook ver daarbuiten zoals (internationale) toeristen. Alleen al van de museumjaarkaarthouders is meer dan tweederde afkomstig van buiten onze gemeente’. Deze bezoekers spenderen vaak ook geld in horeca of gaan nog even winkelen, wat weer goed is voor de binnenstad en bijdraagt aan een levendige stad. Om het groeiende aantal bezoekers te kunnen blijven bedienen is uitbreiding noodzakelijk.
Uitbreiding = noodzaak
Bij een kleine rondgang door het pand blijkt al snel dat niet alleen de foyer eigenlijk te klein is. Ook de grootte van het auditorium, de expositieruimten/toonzalen, het depot en de horeca zijn beperkt. Daarnaast ontbreekt een goede workshopruimte voor educatie en andere activiteiten. Marrigje: ‘Ook bij grote openingen hebben we last van het ruimtegebrek en kunnen we niet iedereen in het museum ontvangen, dat is zonde’.
Vanuit Historie naar de Toekomst
Hoewel steeds meer bezoekers hun weg naar het museum vinden, leidt het ruimtegebrek ook tot beperking in keuzes in de programmering. Marrigje: ‘We willen graag meer plek voor bredere invullingen. Zo zouden we graag meer doen met hedendaagse kunst en meer ruimte bieden aan participatie en jongeren staat hoog op onze verlanglijst. Een groter aantal vierkante meters is voor het Museum essentieel als je kijkt naar de toekomst’.
TIP 3!
Tot slot drie culturele tips van Marrigje voor de komende maand:
Tip 1: op 28 september vindt de museumnacht plaats op zes locaties. Niet alleen is er in het museum van alles te doen maar ook elders. Versier jezelf met glitters in de Kunstuitleen, maar grafiek met cola in het Grafisch Atelier, geniet van de stille disco in de Grote Kerk of ga op een bedje liggen in Podium Victorie.
Tip 2: Vanaf 28 september is één grote Maarten van Heemskerck tentoonstelling te zien in drie musea: Stedelijk Museum Alkmaar, Frans Hals Museum en Teylers Museum. Elk museum toont – 450 jaar na zijn dood – een periode uit de fascinerende loopbaan van deze invloedrijke en succesvolle kunstenaar. Ontdek het expressieve, theatrale en vernieuwende werk van deze 16de-eeuwse meester van de noordelijke Nederlanden.
Tip 3: Voor de kinderen in de herfstvakantie: het Cinekid festival (met de film Sirocco over zusjes die in poezen veranderen) en het JeugdTheaterVestival (met een theatervoorstelling gebaseerd op de podcast van Sara’s mysteries, waar mijn kinderen dol op zijn)
Lees meer: opa-alkmaar.nl/actueel/algemeen/investeren-in-cultuur-is-goed-voor-alkmaar