Spreektijden beperken functioneren gemeenteraad

OPA: Wethouders moeten korter praten en niet ambtelijke mails voorlezen

De VVD tot en met GroenLinks stadsregering voert een harde lijn richting de gemeenteraad. Sinds 2018 zijn op initiatief van de aanvoerder van de coalitie, VVD-er Van der Rhee, de volgende maatregelen ingevoerd:

  • De spreektijden van (oppositie-)partijen zijn beperkt in gemeenteraad en commissie;

  • De rondvraag is ambtelijk gemaakt. Een raadslid mag alleen nog vragen stellen aan een wethouder wanneer deze van te voren worden uitgeschreven. Dit om ambtenaren de antwoorden te laten uitschrijven zodat wethouders ze alleen nog maar hoeven voor te lezen;

  • De spreektijd van collegeleden is uitgebreid.

Volgens de VVD en GroenLinks coalitie vergroot dit alles de dynamiek in het debat.

Victor Kloos: ‘Laat me niet lachen. De wethouders houden zeer lange verhalen, geven weinig antwoord op vragen maar houden algemene beschouwingen. Dat is niet de bedoeling; kom eens ter zake.. Maar nee, dit is precies wat deze coalitie wil: mondsnoeren van de een, de ander mag blijven praten.’

Kijk wat VVD en Groen Links nu gaan doen..
Wethouder Konijn stelde vorige week in commissie dat zij extra spreektijd voor college zal  aanvragen. Dit omdat collega Verbruggen in de commissie ruim de tijd nam voor het voorlezen van ambtelijke teksten. Er bleef zo voor collega Konijn te weinig spreektijd over. Kloos: ‘Het begint steeds meer op een schoolklas te lijken: de wethouders vertellen en raadsleden stellen vragen... Zo verdwijnt het debat en kan de controlerende taak van de raad niet worden ingevuld’.

OPA vindt dat de voorzitters van de commissies de wethouders bij de les moeten houden. Overigens is OPA van mening dat de spreektijdenregeling in commissies dient te worden afgeschaft.