De grote dingen?

Als je politiek Den Haag een beetje volgt, dan komt daar wel uit dat de overheid zich dienstbaarder moet opstellen. Zodat dat de serviceverlening weet een dikke acht krijgt in plaats van een mager zesje. Dat heeft o.a de toeslagenaffaire wel geleerd. Mijn partij, de Onafhankelijke Partij Alkmaar, praat niet zoveel over de toeslagenaffaire, nou ja, ik lieg bijna; want in de laatste vergadering wel. Ons raadslid Jorina Hooijschuur steunde een motie om ook de gemeentelijke schulden kwijt te schelden die door de toeslagen affaire zijn ontstaan.

En dan gaat de politiek weer over tot de orde van de dag. Dan moeten we weer beslissingen nemen over zaken als de Kanaalzone, het Geestmerambacht, Regionale zaken en andere onderwerpen die men ‘grote dingen’ noemt. Tussen de raadsvergaderingen door komen inwoners op de lijn. Zij vragen bijvoorbeeld om wat te doen aan het geluid van motoren. Als je met deze mensen praat, en hen terugbelt en de mogelijkheden maar ook de onmogelijkheden aangeeft om hier wat aan te doen, hangt zo iemand vrolijk op met het slotwoord dat: als we ook nog wat aan de meeuwen kunnen doen “dan ben ik een blij mens”.

Of een burger die mailt dat er steeds meer vuilnis rond afvalbakken blijft staan. Of een ondernemer uit de binnenstad die nog graag een extra gemeentelijke prullenbak wil. Soms gaat het niet supersnel, maar het is leuk om deze Alkmaarders dat kleine beetje extra service te geven. Zoals een Alkmaarse burger uit De Mare, die zich opwindt over een fietsenrek dat er is geplaatst, waar nooit gebruikt wordt en naar zijn mening tot gevaarlijke situaties leidt. De gemeente reageert op de doorgestuurde vragen serieus, maar niet naar de zin van mijn medebewoner. Dus toen ben ik maar langs gegaan en met hem in gesprek gegaan.

Diverse mensen binnen de fractie van de Onafhankelijke Partij Alkmaar doen dit wat ik doe, en soms zelfs ook oud raadsleden zoals Peter Soers. Met een mooi woord hebben we dat 'OPA Service' genoemd. In de overtuiging dat dit het vertrouwen in de overheid en ook een beetje in de politiek vergroot. We treden dan niet alleen op als doorgeefluik maar we gaan ook met burgers in gesprek om te kijken wat er wél mogelijk is. En het leuke is dat de gemeenteambtenaren of bijvoorbeeld Stadswerk er veelal positief op reageren. Ook laatst een wethouder, toen inwoners tegen mij zeiden dat het monumentje bij het oude AZ stadion was overwoekerd. Ik mailde wethouder Pieter Dijkman die toen direct actie ondernam.
Leuk.

Het aparte is dat de burgers die ik nu noem veelal niet zo geïnteresseerd zijn in de grote onderwerpen zoals Toeslagen en Kanaalzone en Regionale Inkoop. Of is het zo dat misschien voor veel mensen bijvoorbeeld meeuwen, de boom op de hoek, een fietsenrek, een monument voor AZ ook de belangrijke onderwerpen zijn? De vraag stellen.....

Houdt lokale politiek onafhankelijk

OPA staat voor de inbreng van burgers. Inwoners weten immers beter wat er speelt dan ambtenaren en bestuurders achter hun bureau. Volg de Onafhankelijke Partij op onze social media kanalen, schrijf u in op onze nieuwsbrief of neem direct contact op met onze raadsleden.